Zaštičeni račun

Zaštićeni račun


Zaštićeni račun je poseban bankovni račun koji je namijenjen primanju sredstava koja su izuzeta od ovrhe

Zaštićeni račun još neslužbeno nazivaju "35" račun jer početna dva broja računa počnju sa 35.
Danas kada se koristi IBAN konstrukcija računa, zaštićeni račun možemo prepoznati po brojkama "3" i "5" koje se nalaze na 12 i 13 poziciji (primjer ispod).

HR72 2489 0043 5862 1740 8

Zašto se otvara zaštićeni račun?
Ako je zbog ovrhe na novčanim sredstvima blokiran tekući račun na koji primamo plaću, potrebno je otvoriti zaštićeni račun kako bi na njega mogli primati novčana sredstva koja su zakonom izuzeta od ovrha.
Sa novcem na zaštićenom računu možemo raspolagati bez ograničenja, a banke ne naplaćuju naknadu za otvaranje, vođenje i zatvaranje zaštićenog računa.

Gdje i kako se otvara zaštićeni račun?Zaštićeni račun otvara se u poslovnici Fine na zahtjev ovršenika u slučaju da je mu je račun blokiran ili kada raspolaže informacijom da je u Fini zaprimljena osnova za plaćanje po kojoj će biti ovršen. Fina zatim obavještava banku koja će otvoriti poseban račun (zaštićeni račun) za izuzeta sredstva. Novootvoreni račun prijavljujete poslodavcu koji vam isplaćuje plaću ili odgovornoj ustanovi za ostala novčana sredstva kako bi se sva novčana sredstva koja su zakonom izuzeta od ovrha uplaćivala na zaštićeni račun.
Oni koji imaju sredstva u više banaka za svaku banku trebaju ispuniti zasebni obrazac.
Otvaranje posebnog računa također može zatražiti i osoba (potrošač) čiji računi nisu blokirani ukoliko uz zahtjev za otvaranje zaštićenog računa priloži presliku osnove za plaćanje iz koje je vidljivo da je određena ovrha na njegovim novčanim sredstvima.

Kako se otvara zaštićeni račun?
Zahtjev za otvaranje zaštićenog računa predaje se u poslovnici Fine, putem online servisa za predaju dokumentacije ili putem servisa e-Blokade, bez dolaska u Fininu poslovnicu.

Zatvaranje zaštićenog računa
Obrazac Zahtjeva za opoziv obavijesti o primanjima i naknadama izuzetim od ovrhe odnosno na kojima je ovrha ograničena / zatvaranje posebnog računa ovršenika podnosi se Fini kada prestanu razlozi za postojanje posebnog računa. Fina će potom poslati obavjest banci da ga obustavi.
Istovremeno se može zatražiti opoziv za najviše pet uplatitelja putem jednog zahtjeva.